Kalastaa sameissa vesissä ja soittaa toista viulua

Kielimies eksyi kirjastossa lastenosastolle ja teki hyödyllisen löydön. Jukka Parkkisen kirja Aasinsilta ajanhermoilla antaa selityksen viidellesadalle sanalle ja sanonnalle. Vaikka kirja löytyi lastenosastolta, se sopii aikuisellekin luettavaksi, sillä suomessa on useita sanoja ja sanontoja, joiden alkuperä tai merkitys on monille tuntematon.

Moniin sanontoihin liittyy jokin opetus. Vanha sanonta ohjeistaa parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan. Virsta ja vaaksa ovat pituusmittoja. Virsta on 1 069 metriä ja vaaksa taas peukalon ja etusormen välinen etäisyys, kun sormet ovat ojennettuina. Jos taitaa vanhat pituusmitat, sanontakin luultavasti avautuu. Tämän sanonnan mukaan kannattaa kiertää pitempi reitti, jos se on turvallisempi kuin lyhyt oikotie. Samantyyppinen elämänohje on, että vakka kantensa valitsee, jolla tarkoitetaan, että samanlaiset ihmiset kyllä löytävät toisensa.

Sanontojen avulla voidaan kertoa kiertäen ihmisen luonteesta. Kiertoilmauksia tarvitaan silloin, kun ei haluta suoraan mollata toista. Silloin tällöin vastaan tulee pitkäpiimäisiä ihmisiä. Pitkäpiimäinen tarkoittaa pitkäveteistä ja tylsää. Viron kielessä piim on maito, ja jos lehmä on pitkään antamatta maitoa, se on pitkäpiimäinen. Silmänpalvelija on taas ihminen, joka teeskentelee valvonnan alla. Silmänpalvelija tekee töitä vain silloin, kun esimies on lähellä, mutta muut ajat menevät laiskotellessa. Jotkut meistä ovat luonnostaan sosiaalisesti taitavia. Tällaisilla ihmisillä sanotaankin olevan luonnonväärät leuat, jotka viittaavat reen jalaksiin. Aikoinaan reen jalakset tehtiin kaareviksi kasvaneista puista.

Sanonnoissa on usein mukana jokin eläin. Muinaiskreikkalainen satusetä Aisopos kertoi miehestä, joka elätti kyytä polvellaan. Mies sääli kohmettunutta kyytä ja yritti lämmittää sitä omalla polvellaan. Virkistyttyään kyy puri miehen kuoliaaksi. Sanonta tarkoittaa, että epäkiitollinen voi kääntyä hyväntekijäänsä vastaan. Sanonta purra ruokkivaa kättä on merkitykseltään hyvin samansuuntainen. Kun joku taas haukkuu väärää puuta, hän haukkuu jotakuta, jota ei pitäisi arvostella. Sanonta liittyy metsästämiseen: Koirat osoittavat haukkumalla saaliin sijainnin. Välillä kuitenkin koirakin saattaa erehtyä haukkumaan puuta, jossa saalis ei olekaan.

Toisen viulun soittaminen ja lapsipuolen asemassa oleminen ovat merkitykseltään hyvin samanlaisia. Jos joku on lapsipuolen asemassa, hän on muita heikompi. Sanonta viittaa perintöoikeuteen, jossa lapsipuoli perii rintaperillisiä vähemmän. Konsertissa toisen viulun soittajan pitää taas seurata ensiviulistia, joten hän on alisteisessa asemassa tähän nähden.

Ansaita kannuksensa tarkoittaa, että joku on kunnostautunut työssään tai osoittautunut pystyväksi. Jos soturi muinaisina aikoina menestyi taistelussa, hänet lyötiin ritariksi, ja hän sai kullatut kannukset saappaisiinsa. Kun kalastetaan sameissa vesissä, liikutaan lain ja laittomuuden välimaastossa.

Haitin maanjäristyksen keräyksiin on tullut taatusti lesken ropoja. Kun köyhä antaa omista vähistä rovoistaan, antamisen merkitys korostuu, vaikka summa onkin pieni. Maanjäristys on taatusti pudottanut suomukset monen silmiltä, eli maailma ja omat ongelmat ovat alkaneet näyttäytyä aivan uudella tavalla katastrofin jälkeen.

(Lähde: Jukka Parkkinen, Aasinsilta ajan hermoilla – 500 sanontaa ja niiden alkuperää, 2005, Werner Söderström Oy)

Mainokset

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: