Synonyymisanakirja ei jumita

Synonyymisanakirja helpottaa elämää kovasti. Huomaan usein aivonystyröideni olevan niin jumissa, ettei kirjoittamani kieli ole järin terhakkaa. Ainoat päässä pyörivät adjektiivit ovat kiva, hyvä ja mukava. Annan kaiken kunnian edellä mainituille adjektiiveille, mutta iskevän tekstin apuvälineiksi niistä ei ole.

Harri Jäppisen Synonyymisanakirja sekä Antti ja Pirkko Leinon Synonyymisanasto pelastavat tekstintekijän monesta kiperästä tilanteesta. Aina ei kuitenkaan ole lähettyvillä kovakantista kirjaa. Silloin varsin käyttökelpoinen http://www.synonyymi.net tarjoaa hätäiselle kirjoittajalle oivan apuvälineen. Sivusto tarjoaa esimerkiksi sanalle hyvä kolmisenkymmentä synonyymiä. Mainituiksi tulevat muun muassa moitteeton, ensiluokkainen, verraton, kyvykäs, otollinen sekä lempisanani kelpo. Kaikki tarjokkaat eivät tietenkään sovellu joka kontekstiin, mutta kyllä kolmestakymmenestä on varaa valita.

Suosittelen kaikille joko sähköisen tai paperisen synonyymisanakirjan selailua. Synonyymisanakirjan voi tempaista kirjahyllystä esiin muulloinkin kuin vuosihuollon eli joulusiivouksen yhteydessä. Pieni lehteily auttanee muistamaan, että kielemme on täynnä ilmaisuvoimaisia ja harvinaisen sukkelia sanoja.

Mainokset

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: